O nama

Saznajte više o Kinici.net

Kinici O nama

Galerija

Crteži, karikature, stripovi

Kinici Galerija

Zanimljivosti!

Možda ovo niste znali ?

Kinici Galerija

Kinici -Populacija crvenog vuka od 2012. do 2015. smanjila se za 50%

Populacija crvenog vuka od 2012. do 2015. smanjila se za 50%

Domaći pas ima 78 hromozoma, koliko i vuk

Domaći pas ima 78 hromozoma, koliko i vuk

Kinici

Domaći pas


83aCarstvo: Životinje (Animalia)

Razdeo (Phulum): Hordati (Chordata)

Podrazdeo (Subphulum): Kičmenjaci (Vertebrata)

Klasa (Classa): Sisari (Mammalia)

Red (Ordo): Zverovi (Carnivora)

Familija/Porodica (Familia): Psi (Canidae)

Rod (Genus): Canis

Vrsta (Species): Domaći pas (Canis lupus familiaris)

 

Svet postoji zbog pasjeg razuma. To stoji u Vendidadu, najstarijem i originalnom delu Zend-Aveste, jedne od najstarijih knjiga čovečanstva.

Izgled

Vuk je predak domaćeg psa. Pripitomljeni pas ima 78 hromozoma, koliko i vuk. Međutim različitost među domaćim psima je zapanjujuća. Irski vučji hrt je u grebenu viši od predaka, a čivava je veličine ko tek rođeni vuk. Pojedine rase teške su kilogram, čak i manje, a neke, najčešće mastifi poput bernardinca i bo mastifa teže su i od vuka, važe preko 90 kg.

Mogu imati kratku i ravnu dlaku, kovrdžavu i meku, ili dugačku dlaku, a mogu čak da budu i bez nje.

Svi domaći psi mogu se međusobno ukrštati jer svi pripadaju istoj vrsti. S praktične tačke gledišta bilo bi teško spariti dansku dogu sa maleckim pekinezerom.

Način života

Najčešće su skloni da jure mačke, a ježevi ih nerviraju. Ako ga vide uzbuđeno i nemoćno laju kružeći oko njega.

Svi vole mekanu podlogu, a samo malo podnosi pokrivač. Svi psi vole da spavaju i mnogo spavaju, ali sa prekidima. Spavaju tiho i nemirno, san često prate snovi, izraženi mahanjem repom, trzanjem, režanjem i tihim lajanjem. Čiste su životinje, naročito tamo gde spavaju.

Kakav će život voditi, najviše zavisi od nas: da li ćemo ih pravilno vaspitati ili malo mariti o njima. A često su zloupotrebljavani pre svega zbog ljudske pohlepe.

Temperament i sklonosti

Neki psi skloniji su da uče od ljudi, a neki nezavisniji ili povučeniji. Jedni pitomiji, a drugi više divlji. Jedne je lakše pravilno vaspitati, druge teže. Jedni su probirljivi kada je hrana u pitanju, a drugi jedu koju god hranu da im damo. Pojedini psi mnogo vole da budu u vodi, a neki uopšte ne vole. Jedni vole da trče, a drugi samo da šetaju. Jedni više da kopaju, drugi da njuše. Iako su svi društvena bića, jedni vrlo rado prilaze i nepoznatim ljudima (upoznaju se) dok su drugi obazrivi i nepoverljivi prema neznancima. Nijedan pas ne sjedinjuje sve ove osobine na isti način, jedna više zaostaje, druga se ističe.

Nega pasa

Psi u divljini se ne doteruju. Ne idu u salone niti se kupaju šamponima, pa ipak im je dlaka neverovatno lepa. Međutim, mnogi domaći psi napravljeni su tako da im je određena nega neophodna. Dlaka im može biti takva, naročito kod određenih rasa, da zahteva često četkanje i redovno šišanje. Ukoliko imamo psa, trebalo bi ga kupati šamponom za pse, ali ne češće od dva puta godišnje jer se na taj način spira miris koji nose, a to ih vrlo često uznemiri. Vrlo brzo povrate svoj miris, ali do tada osećaju nelagodnost.