Izaberite vaš jezik

61aKorist od domaćeg psa može biti velika, ali ih ne bi trebalo koristiti za sve što je ljudima potrebno. Dresiranje da pronalaze dinamit, drogu, upotreba kao službene pse i sl. je zlostavljanje pasa. Psi ne smeju da budu sredstvo koje će nas zaštititi, a njih žrtvovati ili im psihičku stabilnost potpuno narušiti.
Ipak postoje segmenti života u kojima ih ne opterećujemo toliko, a od velike su koristi za nas. Ali i to mora nastupiti pod uslovom da se pas pravilno vaspitava.
Neki teoretičari evolucije smatraju da je opstanak ljudi imao veze s činjenicom da su nas psi učinili efikasnijim lovcima. Nesumnjivo je da smo kroz istoriju imali velike koristi od domaćih pasa. Njihova uloga se menjala, pa su prvobitno, pomagali u lovu, čuvali letine, stoku i čitavo domaćinstvo. Izreka kaže da jedan ovčar sa psom može bolje da obavi posao nego 20 pastira bez psa. Uloga čuvara imovine zadržala se i danas. Psi su bića izuzetnih čula, i mnoge promene mogu da primete bolje od nas. Pseći lavež može da bude veoma koristan jer nas čuva i upozorava na opasnosti, uljeze, požar...

Sposobni su neverovatno precizno da osete da li ste raspoloženi ili mrzovoljni, ljuti, pod stresom, anksiozni ili radosni. Posmatrajući svog psa, često možete da uočite lične probleme koje niste primećivali ili ste negirali.

Zbog svoje telesne temperature, nešto više od ljudske – normalna iznosi 38,5 stepeni – mali psi koristili su se kao pokretni termofori grejući ljude dok spavaju.

Narodi koji hiljadama godina žive u arktičkim oblastima Severne Amerike, Evrope, i Azije ne bi mogli da prežive bez svojih radnih haskija i eskimskih pasa.
Prisustvo psa pozitivno utiče na psihu ljudi. Malo im je potrebno da bi bili srećni i taj njihov jednostavan život podseća nas koliko smo svoj zakomplikovali i opteretili. Neće vas manje voleti zato što vam je plata mala ili ste izgubili posao. Uče nas da ne razmišljamo o starosti, jer oni ne razmišljaju o njoj već se raduju svakom trenutku. Nema boljeg leka za usamljenost od psa. Njihovo prisustvo snižava nam krvni pritisak i oslobađa napetosti. Teraju nas da budemo fizički aktivni. Da šetamo sa njima umesto što gledamo televiziju.