Izaberite vaš jezik

243a25. 2. 2018.

Ovo je tekst namenjen činovnicima, komunalcima ili kojim već inspekcijama koje kažnjavaju vlasnike pasa. Oni neće ovo pročitati. Slabo oni šta čitaju, ali prepričajte im.

Ako ne veruju meni, neka u rečniku pogledaju kako glasi definicija birokratije. A tamo piše da je birokratija činovnički aparat jedne države koji poslove rešava kruto, ne vodeći računa o stvarnim problemima; a birokrata krut i nadmen službenik koji misli da se sve rešava samo za kancelarijskim stolom. Verujem i da nemaju rečnik, ali neka mi veruju na reč. U njemu to piše.

U jednom od prethodnih blogova objašnjeno je šta je odgovorno vlasništvo. A sada sledi slikovit prikaz kako „oni“ tumače odgovorno vlasništvo.

Podsticaj za pisanje ovog teksta, sledeći je događaj: ženka mešanac (porodično stablo joj je preplavljeno mešancima) od 17 kg, pokorna i prema ljudima i psima, pred ulazom zgrade otkačena je sa povoca kako bi vlasnica lakše otključala vrata zgrade. Kad evo njih.

„Pas vam je bez povoca.“
„Ali ja tu živim. Ulazim u zgradu“, odgovori gospođa.
„Nema to veze! Pas mora biti vezan i u ulazu“, viče jedno od dvoje inspektora, komunalaca... šta li su već.

E, tu je nevolja. Ne razlikuju oni drvo od kamena, kamen od trave, travu od peska, psa od mačke... pa kako bi onda razlikovali opasnog psa od onog koji to nije; ili stabilnog psa od onog koji to nije. I ne treba to svako da zna. Ali oni moraju! Jer oni se pitaju! Jer oni kažnjavaju!

Ako je na početku teksta navedena definicija birokratije i birokrata, onda je ovo birokratija na kub. Pa jeftin, plastični robot u koji su uneti samo osnovni podaci kako bi obavljao ovakav posao – bolje bi ga odradio.

I jedno kviz pitanje za njih. Šta bi uradili da vide psa na čijoj je ogrlici zakačen povodac, ali vlasnik drugi kraj ne drži. Kazniti ili ne? Zbunjeni su? Neka razmisle. Ili bolje, neka pitaju one koji su ih na tu poziciju postavili.